perjantai 29. kesäkuuta 2012

La Coruna ja Brest

 
Pienvenesataman aallonmurtajalle ilmestyi juhannukseksi englantilainen lentotukialus.
 La Corunan pienvenesatama on kuvassa näkyvän aukon takana. Satama on suojainen, mutta kalastusalusten peräaallokko tulee aukosta sisään ja keinuttaa rajusti etenkin aamuyöllä. 
Entisaikanen linnoitus La Corunan lahdella. 
La Corunan kaupunkikuvaa mereltä käsin. Lähtöpäivänä sää oli aurinkoinen. Valitettavasti muutama tunti lähdön jälkeen automaattiohjaus alkoi reistailemaan eikä ajanut isommassa aallokossa. Kaksi ja puoli vuorokautta (350 mailia) Brestiin sujui osin  käsin ajaen ja loppumatkasta automaattiohjauksella. Kun allokko pieneni ajoi automaatti suuntaa, mutta sitä piti seurata ja varmistella vieressä. Brestiä lähestyttäessä tuli sankka sumu ja silloin tarvittiin tutkaa ja blotteria.
Brestin ensimmäinen leikkipuisto löytyi onneksi nopeasti. Purjehdusten jälkeen Miina kaipasi energianpurkua. Sää Brestissä oli joka toinen päivä sumuinen ja kostea ja toisena aurinkoinen ja Suomen kesäpäivän tyyppinen.
Brest pommitettiin toisessa maailmansodassa maan tasalle, koska kaupungin loistavassa satamassa oli saksalaisten sukellusvenetukikohta. Kaupungissa oli vielä muutamia jäänteitä vanhasta.
Huvivenesatama on kahden aallonmurtajan suojassa, mikä takasi sen ettei satamassa ollut svelliä lainkaan.  Ulompi aallonmurtaja on kokonaisuudessaan melkein 10 km pitkä.
La Coruna ja Brest on kala- ja äyriäisruuan ystävien paratiisi. Tarjonta on runsasta, tuoretta ja edullista. Yllä lämmin mustekalasalaatti, joka on tehty keittämällä perattua mustekalaa nesteessä, josta 1/3 vettä ja loput punaviiniä ja punaviinietikkaa (ripaus suolaa). Noin 40 min. keittämisen jälkeen mustekala siirretään leikkuulaudalle jäähtymään ja leikataan suupaloiksi. Suupalat friteerataan oliiviöljyssä ja valkosipulissa sekä maustetaan pippurilla ja yrttimausteilla. Palat siirretään salaatin päälle. 
Brestissä teimme merianturatyyppisestä kalasta aterian. Kuvassa kala on menossa uuniin. Kala on halkaistu ja väliin on laitettu suikaloitua paprikaa, savunmakuista juustoa, rosee Cavaa, suolaa, voita ja valkopippuria.  Lisäksi nesteeksi lisäsimme aikaisemmin tekemämme simpukkakeiton liemen. Tuoreet chilipaprikat on maustettu vain suolalla ja oliiviöljyllä. Myöhemmin uunivuokaan lisättiin vielä kuorineen keitetyt perunat, jotka saivat uunissa kauniin ruskean pinnan.
Ranskassa pateita on joka lähtöön ja ainakin tämä oli meidän kaikkien mieleen. Tosin Miina herkutteli mieluiten sinihomejuustolla.
Tällainen kisavene oli laiturissa edessämme ja sitä huollettiin ja varustettiin kiivaasti. Venessä on  kaksi nostoköliä ja nostoperäsintä. Vene ja miehistö näkyi telkkarissa ja purjehdus on täällä erittäin arvostettua. 
Vuorovesi on Kanaalissa hurja, jopa toistakymmentä metriä täydenkuun aikaan. Vuorovesivirtaukset , sumu ja vilkas laivaliikenne tekevät navigoinnista haastavaa. Miinalle vuorovesi pajastaa mielenkiintoisia mereneläviä.

-Marjaana ja Sami

1 kommentti: