perjantai 6. heinäkuuta 2012

Bologne -Sur- Mer



Hummerit ovat pienempiä kuin Karibialla, mutta herkullisempia.  Tätä ärhäkkää yksilöä säilytettiin vesialtaassa ennen keittämistä. Hummerissa oli upea sininen sävy ennen kuin se muuttui punaiseksi.

Hummerin, vaikka se ei ollutkaan kooltaan valtava, keittäminen tavallisessa kattilassa oli  haasteellista, mutta onnistui kuitenkin. Ei tullut varattua hummerinkeittokattilaa mukaan..
Osterit oli ihania. Niitä myytiin kalakaupassa 4,90/kg. Saranan avaamiseen tarvitaan vankka, lyhytteräinen veitsi. Sitten vain vähän sitruunaa päälle ja herkku suuhun.
Simpukkakeitto on perheemme suosikkiherkku myös Suomessa. Kotona se tehdään  sinisimpukoista, koska muita simpukoita ei yleensä ole tarjolla. Täällä on tarjontaa ja nämä vaaleat pieneköt simpukat olivat herkullisia. Simpukkakeitto tehdään paistinpannulla. Ensin kuullotetaan sipulisilppu oliiviöljyssä ja voissa, sitten lisätään valkoviini. Kun seos tirisee, lisätään simpukoita. Sitä mukaa kun simpukat aukeaa, kerätään ne erikseen kattilaan sitkistymisen välttämiseksi.  Kun kaikki simpukat on aukinaisina kattilassa, kaadetaan liemi päälle ja nostetaan pöytään.
Tämä kalafile oli  kylmäsavustettu ja hyvin rasvaton. File oli turskantyyppisestä kalasta . Kalakauppiaan ohjeen mukaan  keitimme filettä viisi minuuttia maidossa. Jos tämän kanssa olisi ollut suomalaisia uusia perunoita, niin herkku olisi ollut täydellinen.
Napoleonin patsas Cherbourgissa kauniin puiston laidalla.
Miina lähti mielellään kävelylle, kun sai ottaa potkulautansa mukaan. Potkulaudan Miina sai joululahjaksi ja  ostettiin Teneriffalta. Karibialla sitä ihmeteltiin.
 Cherbourg, kuten muutkin Ranskan länsirannikon harvalukuiset satamat oli linnoitettu II maailmansodan aikana. Sotatoimet ja Atlantin valtameri ovat murentaneet parimetrisen teräsbetoninkin rauniokasaksi.
Matka Cherbourgista Boulogne-Sur-Meriin (143 mailia) sujui vaihteeksi  kauniissa säässä. Matkaan kului vuorokausi. Vajaan kymmenen solmun tuulessa purjehdittiin reilun neljän solmun vauhtia, mutta vuorovesivirtaukset toi vauhtia lisää  2-3 solmua. Matkalla saimme hyödyksemme kaksi myötävirtajaksoa. Vastavirran aikana laitoimme moottorin, koska muuten emme olisi edenneet.
Miina nauttimassa kauniista säästä. Yleensä Miina pötköttää pesässään salongin sohvalla ja katselee tietokoneesta dvd:tä tai lukee Aku Ankkaa.
Mahtava majakka ja aallonmurtaja Boulogne-Sur-Merin sataman suulla.
Kuva suuaukolta toiseen suuntaan. On laskuveden aika ja hiekkarantaa on paljastunut iso alue. Porukkaa on hietikolla lapioitten ja ämpäreitten kanssa ilmeisesti simpukoita keräämässä.
Olimme juuri kiinnittyneet, kun tämä norjalainen viikinkivene  lipui ohi. Vaihdoimme muutaman sanan veneen "miehistön" kanssa. Miehistö koostui eri ikäisistä miehistä ja naisista ja taisi mukana olla muutama lapsikin. Porukka oli pukeutunut rennosti eikä kellään ollut pelastusliivejä. Kertoivat tulleensa viikinkiveneellään Norjasta.
Ramppi laiturilta oli todella jyrkkä laskuveden aikaan. Alla kuva samasta kohtaa nousuveden aikaan.
Kaupunki oli paikoin todella viehättävä ja talot persoonallisia. 
Tässä kaupungissa pääsi kävelemään katuja ylös ja alas, kun korkeuserot oli  mittavat.
Kävelykadulta löytyi ihana juustokauppa, jonka ranskalaisten juustojen valikoima oli mittava.  Oli vaikeaa valita. Myymälä oli sisältä kuin taideteos ja juuston tuoksu huumaava.

Leikkipuisto löytyi pienen kirkon vierestä.
Ostimme roseepippurilla päällystetyn pehmeän juuston ja mielenkiintoisen  harmaan  homekuoren peittämän pallomaisen juuston. Astiassa näkyvä juustomassa oli hapahkoa tuorejuustoa. Ja sitten leipäpuodin kautta veneelle herkuttelemaan.

Miina piirtää paljon ja piirustukset on kerätty aikajärjestyksessä kansioon. Piirustukset kuvaavat usein  jotain itse koettua. Tässä olemme kuppilassa Brestissä katsomassa EM-jalkapalloa.  Alakuvan valaspiirros tehty Eetu-serkulle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti