lauantai 2. kesäkuuta 2012

Horta, Azorit

Hortan kaupunki siisti ja suloinen. Talot ovat vanhanaikaisia ja koristeellisia, usein vaaleanpunaisia tai valkoisia. Korkealle kohoavat tummalla kivellä koristellut kirkot kirkot erottuvat katukuvassa. Ihmiset ovat mukavia, mutta hieman pidättyväisiä, ihan kuten suomalaisetkin.

 Parasta on edullinen kahvilakulttuuri. Kolme maitokahvia ja kaksi kakkupalaa maksaa päälle viisi euroa, 3 espressoa 1,70€. Ravintoloissa myös alkupalat on erittäin halpoja, mm. iso lautasellisen oliiveja tai erilaisia paikallisia juustoja maksaa vain 1,50€.
Sami huomasi kalastaja-aluksen saapuneen ja lähti heti innoissaan ostamaan kalaa. Valitettavasti heillä ei ollut myydä, mutta kippari sanoi, että hänellä on lahja Samille. Pian kippari ilmestyi ison muovikassillisen kanssa, joka oli täynnä punaista, vastapyydettyä tonnikalaa. Kippari ei suostunut ottamaan mitään maksua vastaan, joten kun Sami tuli veneelle, hän etsi salakätköistä parasta rommia mitä löytyy. Se olikin 12 vuotta vanhaa.
Kippari ei aluksi suostunut ottaa sitä vastaan, mutta sitten Sami tokaisi, että "It`s a gift too."

Kalaa oli niin hirvittävästi, arviolta 9 kiloa, että jaoimme sitä lähimmille naapureille.

Torin kupeessa oli söpö pieni kahvila, josta tilasimme juureskeiton, oluen, kaksi pehmistä, veden ja budding -jälkkärin. Kaikki maksoivat yhteensä 6,60€. Torilta hamstrasimme kassikaupalla hedelmiä ja oliiveja, sekä muutamaa eri tee lajia, muun muassa champanja – teetä. Puiston penkillä söimme kesän ensimmäiset mansikat.
 
Kuuluisa Cafe Sport on valittu maailman parhaimmaksi merimieskapakaksi 2009 ja ollut pystyssä jo kolmen sukupolven ajan. Sen yläkerrassa on yli tuhannen valaan hampaan kokoelma. Saimme oman oppaan, joka selitti kaikenlaista hampaisiin kaiverretuista kuvista ja kaiverrus tekniikasta. Oli niin muoto-, kuin eläin- ja maisemakuvia. Ymmärsin, että muste on saatu mustekalasta.
Alakerrassa baarin tiskillä myytiin pieniä hampaita, joihin oli kaiverrettu kaskelotti.  Nekin maksoivat vähintään 100€. Opas kertoi, että eräs hammas, johon oli kaiverrettu kalastajan kasvot, sekä kalastajakylää, oli arvoltaan 5000–6000€. Miina halusi ja sai luusta tehdyn kaskelotti -kaulakorun.
On ollut vuosikymmenien perinne, että jokainen Hortaan purjehtinut tekee oman maalauksen jonnekin sataman kadulle tai muurille. Niitä onkin kertynyt jo tuhansia, ja bongasimme useita suomalaistenkin tekemiä. Se tekee satamasta todella iloisen ja värikkään. Mekin askartelimme oman merkkimme viimisenä, aurinkoisena päivänä. Mun mielestä se onnistu oikein hyvin.


-Meeri

1 kommentti: