keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Gdansk, Puola

Maisemat veneen sitloorasta
Meeri täällä puikoissa taas! Tultiin Liinan kanssa aika extempore tänne ihanaan Gdanskiin sunnuntaina. Äiti ja iskä oli just purjehtinu  tänne viereisestä kaupungista Lebasta. Onneks sataman syvyys riitti ja paikkoja oli jäljellä. Tämä Gdanskin satama on ihan ytimessä. Pääkadulle on 50 metrin matka veneeltä.
Huomenna torstaina mulla on lento kotiin, mutta Liina jatkaa näitten mukana Suomeen saakka. Suunnitelmissa oli käydä Visbyssä, mutta nyt näyttää siltä, että suunta vaihtukin kohti Liettuaa. 
Miina herkutteli sienikeitolla
Aivan ihana Dragon salaatti, joka maksoi vain 18 slotia, eli 4,5e!
Pääkatu
Äitin uus tukka kampaamossa käynnin jälkeen
Kultainen puu
Kaupunki on täynnä upean tunnelmallisia ravintoloita!
Desing Cocacolaa

-Meeri

tiistai 17. heinäkuuta 2012

Scheveningen ja Haag, Hollanti

Matka Ranskasta Boulogne-Sur-Meristä (n. 135 mailia) Hollantiin Schveningeniin kesti vajaan vuorokauden ja sujui leppoisasti. Ensimmäiset 7 tuntia tultiin tuulettomuuden vuoksi moottorilla ja loppumatka päästiin purjeilla. Paikka oli meille uusi. Sisäänkäynti huvivenesatamaan mutkitteli isossa satamassa ja ihan loppu mentiin kuvassa näkyvää kapeaa ränniä pitkin. Satama oli miellyttävä ja suojaisa.
Satama-aluetta reunusti lukuisat terassit ja ravintolat.
Scheveningenissä on pitkä hiekkaranta ja uimareitakin oli, vaikka vesi oli kylmää.
Kuva hiekkarannan toisesta päästä. Tästä alkaa upeat kävely- ja pyörätiet hiekkarantaa myötäillen jatkuen kilometrejä.  Rantakuppiloita ja ravintoloita on kymmeniä ja ne houkuttelee istuskelemaan mukavan näköisine sohvaryhmineen. Reilun kilometrin päässä on vanha, kaunis  kylpylärakennus.
Haag on noin 15 minuutin ratikkamatkan päässä Scheveningenistä.  Kaupungin vanhan osan kujat  ja puistot oli viehättäviä. Haag tuntui hauskemmalta ja aidommalta kuin Amsterdam. Ostosmahdollisuudet on mielettömät.
Katettu ostoskatu kahviloineen.
Haagin kaupunkinäkymää. Kaupungissa niinkuin kaikkialla Hollannissa liikutaan pääoasiassa pyörillä. Ratikalla nro 17 pääsee Scheveningeliin.

perjantai 6. heinäkuuta 2012

Bologne -Sur- Mer



Hummerit ovat pienempiä kuin Karibialla, mutta herkullisempia.  Tätä ärhäkkää yksilöä säilytettiin vesialtaassa ennen keittämistä. Hummerissa oli upea sininen sävy ennen kuin se muuttui punaiseksi.

Hummerin, vaikka se ei ollutkaan kooltaan valtava, keittäminen tavallisessa kattilassa oli  haasteellista, mutta onnistui kuitenkin. Ei tullut varattua hummerinkeittokattilaa mukaan..
Osterit oli ihania. Niitä myytiin kalakaupassa 4,90/kg. Saranan avaamiseen tarvitaan vankka, lyhytteräinen veitsi. Sitten vain vähän sitruunaa päälle ja herkku suuhun.
Simpukkakeitto on perheemme suosikkiherkku myös Suomessa. Kotona se tehdään  sinisimpukoista, koska muita simpukoita ei yleensä ole tarjolla. Täällä on tarjontaa ja nämä vaaleat pieneköt simpukat olivat herkullisia. Simpukkakeitto tehdään paistinpannulla. Ensin kuullotetaan sipulisilppu oliiviöljyssä ja voissa, sitten lisätään valkoviini. Kun seos tirisee, lisätään simpukoita. Sitä mukaa kun simpukat aukeaa, kerätään ne erikseen kattilaan sitkistymisen välttämiseksi.  Kun kaikki simpukat on aukinaisina kattilassa, kaadetaan liemi päälle ja nostetaan pöytään.
Tämä kalafile oli  kylmäsavustettu ja hyvin rasvaton. File oli turskantyyppisestä kalasta . Kalakauppiaan ohjeen mukaan  keitimme filettä viisi minuuttia maidossa. Jos tämän kanssa olisi ollut suomalaisia uusia perunoita, niin herkku olisi ollut täydellinen.
Napoleonin patsas Cherbourgissa kauniin puiston laidalla.
Miina lähti mielellään kävelylle, kun sai ottaa potkulautansa mukaan. Potkulaudan Miina sai joululahjaksi ja  ostettiin Teneriffalta. Karibialla sitä ihmeteltiin.
 Cherbourg, kuten muutkin Ranskan länsirannikon harvalukuiset satamat oli linnoitettu II maailmansodan aikana. Sotatoimet ja Atlantin valtameri ovat murentaneet parimetrisen teräsbetoninkin rauniokasaksi.
Matka Cherbourgista Boulogne-Sur-Meriin (143 mailia) sujui vaihteeksi  kauniissa säässä. Matkaan kului vuorokausi. Vajaan kymmenen solmun tuulessa purjehdittiin reilun neljän solmun vauhtia, mutta vuorovesivirtaukset toi vauhtia lisää  2-3 solmua. Matkalla saimme hyödyksemme kaksi myötävirtajaksoa. Vastavirran aikana laitoimme moottorin, koska muuten emme olisi edenneet.
Miina nauttimassa kauniista säästä. Yleensä Miina pötköttää pesässään salongin sohvalla ja katselee tietokoneesta dvd:tä tai lukee Aku Ankkaa.
Mahtava majakka ja aallonmurtaja Boulogne-Sur-Merin sataman suulla.
Kuva suuaukolta toiseen suuntaan. On laskuveden aika ja hiekkarantaa on paljastunut iso alue. Porukkaa on hietikolla lapioitten ja ämpäreitten kanssa ilmeisesti simpukoita keräämässä.
Olimme juuri kiinnittyneet, kun tämä norjalainen viikinkivene  lipui ohi. Vaihdoimme muutaman sanan veneen "miehistön" kanssa. Miehistö koostui eri ikäisistä miehistä ja naisista ja taisi mukana olla muutama lapsikin. Porukka oli pukeutunut rennosti eikä kellään ollut pelastusliivejä. Kertoivat tulleensa viikinkiveneellään Norjasta.
Ramppi laiturilta oli todella jyrkkä laskuveden aikaan. Alla kuva samasta kohtaa nousuveden aikaan.
Kaupunki oli paikoin todella viehättävä ja talot persoonallisia. 
Tässä kaupungissa pääsi kävelemään katuja ylös ja alas, kun korkeuserot oli  mittavat.
Kävelykadulta löytyi ihana juustokauppa, jonka ranskalaisten juustojen valikoima oli mittava.  Oli vaikeaa valita. Myymälä oli sisältä kuin taideteos ja juuston tuoksu huumaava.

Leikkipuisto löytyi pienen kirkon vierestä.
Ostimme roseepippurilla päällystetyn pehmeän juuston ja mielenkiintoisen  harmaan  homekuoren peittämän pallomaisen juuston. Astiassa näkyvä juustomassa oli hapahkoa tuorejuustoa. Ja sitten leipäpuodin kautta veneelle herkuttelemaan.

Miina piirtää paljon ja piirustukset on kerätty aikajärjestyksessä kansioon. Piirustukset kuvaavat usein  jotain itse koettua. Tässä olemme kuppilassa Brestissä katsomassa EM-jalkapalloa.  Alakuvan valaspiirros tehty Eetu-serkulle.