tiistai 20. maaliskuuta 2012

Tietoisku Dominicasta

Dominicassa on 71000 asukasta ja pääkaupunki on Roseau. Saarella elää vielä 3000 karib-intiaania. He asuvat omassa reservaatissa.
Kaupat menevät kiinni jo klo 16 ja sunnuntaina kaikki on kiinni. Perjantaina ja lauantaina on toripäivä.
Jokainen puhuu englantia ja kreolia, sekä melko moni myös ranskaa.
Ajellessamme mentiin ainakin yhden lasten orpokodin ja yhden kodittomienkodin ohitse.
Roseaun kaupunki
Länsirannikko on selvästi kuivempi. Siellä sataa vain 40 cm vuodessa, kun taas saaren itäpuolella 7,5 metriä! Dominica onkin yksi maailman sateisimmista paikoista.  
Luonto on mielettömän rehevää sademetsää, pelkästään saniaisia löytyy 170 eri lajia. Luonnossa kasvaa kaikkia hedelmiä, mitä ikinä kuvitella saattaa. 
 Saarella on 365 jokea ja kymmeniä vesiputouksia. Myös lämpimiä ja kuumia lähteitä löytyy useita. 
Energiasta 70% on dieselillä tuotettua ja vesivoimalla 30%. Parhaillaan islantilaiset poraa reikää geotermistä voimalaa varten. Sitä varmasti riittäisi jopa vientiin saakka, sillä saari on hyvin tuliperäinen. 
Saarella on paljon tulivuoria, mistä on osoituksena lukuisat lämpimät ja kuumat lähteet, sekä maassa olevat reijät, joista tulee kättä polttavaa höyryä. Myös maa on joissain kohdin lämmin.
Rakennukset ovat vaatimattomia ja huonokuntoisiakin aaltopeltejä käytetään katoissa, seinissä ja aidoissa.  
Talot ovat usein kirkkaanärisiä, esim. limenvihreitä ja keltaisia ja koristeltu maalauksin.
Köyhät asuvat rannassa, rikkaat ylhäällä kukkuloilla, sillä siellä on viileämpää. 

Portsmouthin kauneus-salonki, tervetuloa!
 Jätehuolto ei pelaa, tienvierustoilla on isoja roskapussi kasoja, rannassa elävät ihmiset linkoavat roskapussit suoraan mereen. Tienvarsilla on avoviemärit, jotka haisee. 
Tuntuu aina surkeelta nähä roskaläjiä tienvarsilla :/


Lapset menevät esikouluun jo 4- vuotiaina. Jokaisella koululla on omanlainen koulupuku. Esimerkkinä yhden koulun pukuun kuuluu lyhythihainen luonnonvaalea paitapusero, tytöillä vaaleanruskea puolihame, jossa vekit ja jonka kanssa ruskeat pitkät polvisukat, pojilla ruskeat housut. Sekä tytöillä, että pojilla on ruskea-keltainen kravatti.
Paikallinen olutmerkki on Kubuli
Ruokavalioon kuuluu paljon riisiä ja paikallisia juureksia, kuten dashee ja kuskus. Ruuanvalmistuksessa käytetään myös paljon kasvien lehtiä ja juuria.
Ravitoloissa saa käytännössä kolmea ruokalaijia; broileria, vuohta tai kalaa. (yleensä aina mahimahia)
Leipä on huonoa vaaleaa pullamössöä, kokonaan vehnäjauhoista leivottua.



Maailman vanhin, 128-vuotiaaksi elänyt nainen eli Dominicalla. Ennen kuolemaansa hän neuvoi nuoria syömään paljon banaania ja juomaan yhden kookospähkinän päivässä. 


Viimevuosina teitä on kunnostettu paljon, sekä rakennettu uusia siltoja. Nyt rankenteella on valtiopäiväntalo (state house) Roseaun keskustaan. Kaikki ovat kiinalais-rahotteisia ja myös kiinalaiset työmiehet hoitavat homman.

Sokeriruo`on kasvattaminen on kannattamatonta, koska EU tukee sokerijuurikasta. Sokeriruo`on jälkeen oli paljon banaaniviljelmiä, mutta sekin on kannattamatonta, sillä on suuryrityksiä, kuten chiquita. Pääelinkeino on nykyään turismi. 
Roseuaun edustalle ilmestyy joka päivä suomessa rakennettu noin 4000 matkustajan risteilyalus.
Dominica on Karibian saarista kaikkein alkuperäisin.
Kalastajat piirittävät ison alueen verkolla ja ennen kun piiri on saatu suljetuksi, he heittävät aukolle kiviä pitääkseen kalat piirin sisällä.
Pikkuhiljaa piiriä pienennetään ja kun se on tarpeeksi pieni, toinen kalastajista sukeltaa keskelle ja polskuttelee voimakkaasti niin, että kalat uivat pakoon ja jäävät kiinni verkkoihin.

-Meeri

2 kommenttia:

  1. Onpas ihanan kuuloista ja näköistä! Tosin tuo jätehuoltojuttu on kyllä tosi harmillista, niin kauniita paikkoja ja sitten ei osata päättää että minne se kaatopaikka tehdään...

    -Riikka

    VastaaPoista
  2. Kiitos Meeri ihanista kuvista ja tarinoista. Kiva kuulla kuvien kanssa mitä teille kuuluu. En olisi kyllä itse siihen käärmeeseen koskenut.

    Aksun ylppärit alkaa olla pulkassa. Hyvin ovat menneet.

    terveisin

    merja, pasi, anna ja aksu

    VastaaPoista